wijn en sappen

Wijn: Je kunt van veel soorten fruit wijn maken (hoewel het dan formeel geen wijn mag heten). Het wijnmaken is een hobby van Mari. Wij maken wijn van de pruimen van goeie grond van vlierbloesem, vlierbessen en druiven. En ook honing levert een erg lekker wijntje op! En soms bieden mensen uit de buurt druiven aan. Net als bij het andere fruit moet nog suiker toegevoegd worden. Het zijn namelijk tafeldruiven met een suikergehalte dat genoeg is voor een alcoholpercentage van 6-10%. In de wijnbouw worden wijndruiven gebruikt die, als het goed gaat, voldoende suiker bevatten voor een alcoholpercentage dat past bij wijn (11-14%).

Appel-perensap: De vroege appel Yellow (pluk in juli) is een dag na het plukken eigenlijk al niet lekker meer om uit de hand te eten, maar uitstekend geschikt voor de bereiding van appelsap of appelmoes. De iets latere appel Glorie van Holland (pluk in augustus) is wat langer houdbaar.  In oktober wordt de Elstar geplukt en zijn we klaar voor het maken van sap. Dat laten we tegenwoordig doen bij de mobipers in Zoelen. Met een sapkookpan is het erg veel werk vanwege de grote hoeveelheid fruit (plusminus 100-125 kilo) en de opbrengst per kilo fruit is bij het persen veel groter: 75-80 liter sap per 100 kilo fruit. We voegen ook stoofperen en handperen toe, dat mag tot maximaal 1/3 van het totaalgewicht. Het sap is 2 jaren houdbaar door sterilisatie, maar is binnen een jaar op, zo’n lekkere dorstlesser is het.

Comments are closed.