Heerlijke uientaart

Hoofdgerecht voor 4 personen

vulling:  750 gram uien  | olijfolie, klontje boter | de blaadjes van 4 takjes verse thijm | 150 gram pittige geraspte kaas (bijvoorbeeld parmezaan) deeg: 250 bloem | 2 afgestreken theelepels bakpoeder | 2 afgestreken theelepels zout | 1 deciliter melk | 50 gram gesmolten boter | een eetlepel pittige mosterd | 1 losgeklopt ei.

Snijd de uien in de lengte doormidden en die helften in dikke plakken. Doe een scheut olijfolie in een zware koekepan en zet die op het vuur. Voeg de uien toe en fruit alles zachtjes een half uur op een niet te hoog vuur. De uien worden zacht en een beetje bruin. Roer er zout, zwarte peper en de thijm door. Doe dit alles in een ronde ovenschaal en strooi er 50 gram van de kaas overheen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak dan het deeg: doe de bloem, bakpoeder en het zout in een kom met de rest van de kaas. Meng de melk in een kan met de boter, de mosterd en het ei en schenk dit bij het meel. Meng alles goed met de handen (of een vork; het wordt nogal plakkerig). Stort het deeg op een bebloemde lap van stevig plastig en maak er een cirkel van zo groot als de ovenschaal. Breng de deegplak op het uienmengsel en druk de randen goed aan. Zet de schaal een kwartier in de oven en verlaag dan de oven-temperatuur tot 175 graden. Laat het gerecht dan nog 10-15 minuten bakken, zodat de korst goudgeel wordt. Haal de taart uit de oven, leg een plat bord op de ovenschaal en keer het geheel om, zodat de taart met de uienkant boven ligt. Eet smakelijk!

Categorie Recepten, Zomer I Trefwoorden , , .

Comments are closed.