groenten

Dit keer (seizoen 2019-2020) is het voor het eerst gelukt om jaarrond te oogsten. De laatste rammenas werd 10 april 2020 geoogst, de eerste asperges op 12 april.

We zaaien een gevarieerd pakket groente om zo lang mogelijk groenten van het land te kunnen halen, zonder het te forceren onder glas of plastic. Het meeste wordt natuurlijk in de zomer en herfst geoogst, maar enkele groenten kunnen buiten overwinteren: pastinaak, spruiten, boerenkool, schorseneer, prei, witlof. Andere najaarsgroenten bewaren we in de kelder: kolen, pompoen, ui, knoflook, winterwortelen, bieten en knolselder. Deze groenten zijn bewaarbaar tot februari/maart van het volgend jaar, mits ze op de juiste wijze zijn opgeslagen. Winterwortel, biet en knolselder in bakken met (wit) zand. Aardappelen  buiten, in een kuil. Naarmate de groente langer bewaard is, verliest ie wel wat aan smaak.

Op plekken die in de loop van het seizoen vrijkomen zaaien we groenbemesters.

Wij zien het als een uitdaging om zo lang mogelijk een gevarieerd pakket verse groente uit de tuin te  halen. Sommige groenten hebben bijna het hele seizoen nodig, maar er zijn ook snelgroeiende groente die 6-8 weken na het zaaien al geoogst kunnen worden.

Comments are closed.