Gevulde witte pompoen met vingers (Yugoslavian Finger Fruit Whiteskin)

1 Yugoslavian finger fruit whiteskin (van goeie grond of zelf telen) | ui | knoflook | noten | kruiden en specerijen

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het boek “Hemelse spijzen” van Tini Brugge en Gert Vos. Hun recept is voor een gevulde oranje pompoen, die je meestal in de winkel ziet liggen en staat elders op deze website.

We kregen vrienden te eten en wilde ze iets bijzonders voorzetten. We hadden elkaar immers al lang niet meer gezien. We aten de gevulde Whiteskin met een heerlijke salade van komkommer, sla, tomaten, een beetje blauwschimmelkaas en bloemen van de oostindische kers. Omdat de pompoen er zo bijzonder uitziet wilden we een gevulde pompoen op tafel zetten.

De Whiteskin is van binnen een lichtgele pompoen met een relatief kleine kern met pitten. Ter vergelijking: een oranje pompoen van 20 cm, heeft een kern van pitten met daaromheen het vruchtvlees, zo’n 3 cm dik. De Whiteskin is bijna alleen maar vruchtvlees. Om de Whiteskin te kunnen vullen moet je het kapje eraf snijden (aan de andere kant als waar het steeltje zit) en dan met geschikt gereedschap zover mogelijk uithollen, zodat je aan de zij- en onderkanten 2 cm overhoudt.  Snij een ui fijn en fruit dit zachtjes een minuut of 5, voeg knoflook toe en de kruiden en specerijen (suggestie: kerrie, piment, ketoembar en sereh, zout en peper); voeg het in stukjes gesneden vruchtvlees van de pompoen toe en laat dit 20 minuten in een gesloten koekenpan sudderen. Pel ondertussen de noten (wij hadden hazelnoten) en maal die grof. Voeg ze toe aan de vulling en vul daarmee de pompoen (foto). Zet de pompoen op een bakplaat in een oven op 180°C en laat hem daar 45 minuten staan. Het resultaat staat op de foto rechts, met op de achtergrond de heerlijke salade met bovenop de oostindische kers, uiteraard van goeie grond.

gevulde witte pompoen op een bordje voordat ie de oven inginggevulde whiteskin pompoen met salade

Categorie Herfst, Recepten, Winter I Trefwoorden , , , .

Comments are closed.