Gestoofde venkel

Hoofdgerecht voor 4 personen

Dit gerecht kun je met recht slow-food noemen…

1 kg venkelknollen | 1 bolletje knoflook | 4 el olijfolie | 75 ml witte wijn + 75 ml pernod (of 150 ml witte wijn zonder pernod) | zout en peper

Snijd het loof en de stelen van de venkelknollen. Houd een deel van het fijne groen apart. Halveer de knollen. Haal de knoflooktenen uit de bol, maar schil ze niet! Verhit de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en voeg de venkelknollen toe met de snijkanten naar beneden. Voeg alle knoflooktenen toe en wat zout. Dek de pan af en laat de venkel heel zachtjes stoven tot de onderkant goudbruin kleurt. Keer ze om en laat ook de andere kant bruin worden, hetgeen ongeveer een half uur duurt. Pers vervolgens de knoflooktenen uit hun schilletjes en vermeng ze met de venkel.
Voeg de helft van de witte wijn toe en de pernod; keer de venkels nogmaals, dek hem af en laat ze gedurende een uur zachtjes stoven. Voeg zo nodig af en toe wijn/pernod toe. Strooi op het eind het fijngesneden groen op en serveer de venkel.

Dit gerecht is lekker bij vis of vlees.

Categorie Herfst, Recepten, Zomer I Trefwoorden , , , .

Comments are closed.