fruit

Vers fruit? Heerlijk spul. Het komt echter met kilo’s tegelijk van de bomen en struiken en het is vaak teveel om gelijk op te eten. Ook de houdbaarheid van fruit is beperkt tot enkele dagen. Tenminste, voor hobbytuinders als wij en voor de rassen in onze tuin.

Maar niet getreurd, want er zijn verrassend veel manieren om fruit (en ook groenten) te verwerken in smaakvolle, lang houdbare  producten. Denk aan appelmoes of vruchtensap; denk aan jam, confiture, gelei, chutney of relish; of denk aan… wijn. Als je een vriezer hebt kun je fruit dat in verschillende perioden rijpt lekker met elkaar combineren en verwerken op een moment dat het goed uitkomt.

Vanaf juni gaat bij van goeie grond de verwerking van het fruit al weer van start. Als eerste zijn de rode bessen aan de beurt. Hier maken we veelal jam van en we vriezen ook wat in om er later in het jaar vruchtenroomijs van te maken. Kruisbessen, frambozen, aardbeien, wijnbessen, druiven, appels, pruimen, bramen, hand- en stoofperen volgen. We maken niet alles in, heel veel verdwijnt (ook al tijdens het oogsten) direct in het mondje.

Comments are closed.