wijn en sappen

Wijn: Wijnmaken is ook een hobby van mij. Je kunt van veel soorten fruit wijn maken. Ik gebruik met name de pruimen van goeie grond voor het maken van wijn. Maar ik maak ook wijn van vlierbloesem, vlierbessen en pruimen. In de tuin van goeie grond staan nu 4 pruimenbomen, Opal (oogst eind juni/begin juli), Reine Claude (oogst eind juli/begin augustus), Wijnpruimen (oogst begin augustus) en Reine Victoria (oogst augustus-september). En ook honing levert een heeeeeel lekker wijntje op! En soms komen klanten met druiven. Daar moet dan nog we suiker aan toegevoegd worden, het zijn namelijk tafeldruiven met een suikergehalte dat genoeg is voor een alcoholpercentage van maximaal 6%. In de wijnbouw worden wijndruiven gebruikt die, als het goed gaat, voldoende suiker bevatten voor een alcoholpercentage dat past bij wijn (11-14%).

Appel-perensap: De vroege appel Yellow (pluk in juli) is een dag na het plukken eigenlijk al niet lekker meer om uit de hand te eten, maar uitstekend geschikt voor de bereiding van appelsap of appelmoes. De iets latere appel Glorie van Holland (pluk in augustus) is wat langer houdbaar.  In oktober wordt de Elstar geplukt en zijn we klaar voor het maken van sap. Dat laten we tegenwoordig doen bij de mobipers in Zoelen. Met een sapkookpan is het erg veel werk vanwege de grote hoeveelheid fruit (plusminus 100 kilo) en de opbrengst per kilo fruit is bij het persen veel groter: 75-80 liter sap per 100 kilo fruit. We voegen ook stoofperen en handperen toe, dat mag tot maximaal 1/3 van het totaalgewicht. Het sap is 2 jaren houdbaar door sterilisatie, maar is binnen een jaar op, zo’n lekkere dorstlesser is het.

Reacties zijn gesloten.