Rode bieten met feta in bladerdeeg

Hoofdgerecht voor 2 personen

Dit is in de wintermaanden voor Marie-Louise en mij het  favoriete recept voor rode bietjes. In verband met de vorst gaan de bieten in november van het land en bewaren wij ze in de kelder in bakken met vochtige grond. Maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook bereiden met verse bietjes. Hoewel in de zomer een koude salade van gekookte rode biet met aardappelen en nieuwe haring ook niet te versmaden is.

4 ons bieten |1 ui | klontje boter | scheut olijfolie | 7 kruidnageltjes | 2 theelepels kaneel | zout.

Voor het bijgerecht: 150-200 gram feta | 3-4 blaadjes bladerdeeg (ontdooid).

Schil (en was) de bieten en snijd ze in dobbelstenen van ongeveer 1,5 cm. Schil de ui en snijd haar in ringen. Zet een koekepan op het vuur, doe er een scheut olijfolie in voeg daar een klontje boter bij. Fruit de uien enkele minuten en voeg dan achtereenvolgens de kruidnagel, bieten, zout en kaneel toe. Laat dit 3 kwartier op een laag vuur sudderen, af en toe omscheppen.

Voor het bijgerecht: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de feta in stukken van 50 gram en rol ieder stuk in een plak bladerdeeg. Al naar gelang je eetlust maak je 3 of 4 van deze rollen. De bladerdeeg goed aandrukken (eventueel de randen een beetje natmaken met water) en op bakpapier (die op de bakplaat van de oven ligt) leggen. Snijd aan de bovenkant van ieder rolletje enkele gleufjes. Hiermee voorkom ik dat de feta er bij het bakken aan de uiteinden uitloopt. Schuif de bakplaat in (het midden van) de oven en bak de rolletjes in 25 minuten gaar tot de bladerdeeg bruin kleurt.

Eet smakelijk.

Categorie Herfst, Recepten, Winter, Zomer I Trefwoorden , .

Reacties zijn gesloten.