Pastinaakbrood

Vanavond komt er een bijzondere groep mensen bij mij eten en die ga ik een heerlijke pompoensoep voorzetten met pastinaakbrood. De pompoen en pastinaak zijn van goeie grond, zo ook de uien en knoflook in de soep. De pompoen is al in september geoogst, de pastinaak voor vanavond is de eerste die ik deze herfst oogst. Pastinaak is een van de weinige groenten die winterhard is en kan de hele winter door geoogst worden. Een pastinaak weegt al gauw anderhalf pond en voor dit recept heb je dus maar een deel van de pastinaak nodig. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden, waarover volgende week meer.
Bij pastinaakbrood kun je (pompoen)soep eten, of een (witlof)salade.

Voor 2-4 personen is het recept als volgt:

250 gr pastinaak van goeie grond | 50 gr blokjes kaas | 1 eetlepel oregano of salie | 225 gr zelfrijzend bakmeel | 2 losgeklopte eieren | een eetlepel melk | 25 gr geraspte kaas | olijfolie | blaadjes salies

Het brood wordt gebakken in een oven die op 190 graden is voorverwarmd. Het bakmeel met wat zout erin zeven boven een ruime kom. De pastinaak schoonmaken, schillen en raspen en door de bloem roeren met oregano of salie en daarna de blokjes kaas. De melk door de eieren kloppen en beetje bij beetje in de kom doen en omscheppen. Er ontstaat een ruw, los, plakkerig deeg waarvan je je afvraagt: “Komt dit nog goed?” Ja hoor, het komt goed! Leg de deegbol op bakpapier op de bakplaat en strooi de geraspte kaas erover. Een lepeltje olijfolie in een kommetje doen en de salieblaadjes er even indompelen en die vervolgens op het brood leggen. Het brood vervolgens 40-50 minuten in de oven bakken (als je een gasoven hebt, vrij hoog in de oven plaatsen) tot het goudbruin en knapperig is geworden. Eventueel laten afkoelen op een rooster, maar warm is ie ook lekker.

Categorie Herfst, Recepten, Winter I Trefwoorden , .

Reacties zijn gesloten.