Lasagne met pompoen en spinazie

Haha, volgens dit recept ui de Volkskrant (Jacomijn de Raad) van lang geleden moet je pompoen schillen voordat je hem in een gerecht verwerkt. Nou, ik ben eigenwijs en schil pompoenen nooit of zelden. Alleen de schil van een groene pompoen moet eraf, want die blijft hard en niet lekker.

Ingrediënten: 5 ons pompoen | 250 gram verse spinazie | 500 gram ricotta | 50 gram ui | 1 handvol peterselie fijngehakt | lasagnabladen| 0,5 liter melk | 2 eetlepels bloem | 2 eieren | kwart theelepel nootmuskaat | 1 ons geraspte kaas

Hopelijk neem je recepten net zo serieus als ik. Dit zou voor 6 personen moeten zijn, maar ik vind 750 gram groenten voor 6 personen een beetje erg weinig. Meer een voorgerecht dan een hoofdgerecht. Dus voel je vrij om met de hoeveelheden te variëren.

Een kleine pompoen weegt al gauw een kilo. Het binnenste van een oranje pompoen bestaat voor een relatief groot deel uit pitten in een vruchtvleesnetje. Dat moet je verwijderen. De rest kun je eten, ook de schil dus, tenminste als je oranje hokkaido of de butternut die ook wel flespompoen genoemd in huis hebt gehaald. Snijd een gewenste hoeveelheid van de pompoen in kleine fijne plakjes en smoor die en de spinazie (apart!) in een pan met een beetje olijfolie. De spinazie vrij kort (3 minuten of zo), de pompoen zeker 10 minuten. Meng vervolgens de spinazie, ricotta, ui en peterselie door elkaar. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met lasagnabladen. Leg hierop 1/3 van de pompoenplakken en 1/3 van het spinaziemengel. Daarop weer lasagnabladen, enzovoort. Klop de melk, bloem en eieren door elkaar en laat dit vervolgens al roerend op een matig vuur inkoken tot een dikke saus. Schenk de saus over de lasagne en strooi er de geraspte kaas overheen (parmezaan, cheddar, het is mij om het even, doe wat je lekker vindt). Na 30 minuten in de oven op 180°C is de lasagne klaar. Eet lekker.

Categorie Herfst, Recepten, Winter I Trefwoorden , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *