Kweeperengelei met koriander

Over een lekker boterham beleg gesproken!

1 kilo kweeperen, gewassen en in hun geheel grof gehakt | 1 eetlepel korianderzaad | sap en pitten van 2 grote citroenen | 0,9 liter water | 750-950 gram geleisuiker

Kweeperen en koriander zijn, in oktober, verkrijgbaar bij van goeie grond.  Doe alle ingrediënten behalve de geleisuiker in een pan en breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het zo’n 1½ uur koken. Laat het fruit afkoelen en schenk het in een met kokend water overgoten geleizak boven een niet-metalen kom. Laat het een nacht uitlekken.
Meet het volume van het opgevangen sap, breng het over in een inmaakpan en voeg 450 gram geleisuiker toe per 0,6 liter sap. Verwarm de gelei al roerend op een laag vuur tot de suiker is opgelost en draai het vuur dan hoger. Laat de gelei zonder roeren 10 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en schuim het oppervlak af met een schuimspaan. Schep de gelei in warme, gesteriliseerde potten. Op een koele donkere plek is de kweeperengelei minstens een jaar houdbaar.
Heerlijk op brood.

Categorie Herfst, Recepten I Trefwoorden , , , .

Reacties zijn gesloten.