Kweepeer-citroentaart

Het is half oktober en… kweeperentijd.

Dit recept voor een taart voor circa 12 stukken komt uit het blad Seasons.

50 gram boter voor het deeg + boter om springvorm in te vetten | 250 gram roomkaas | 0,1 liter volle melk | 6 eieren | zout | 140 gram (fijne) tafelsuiker | sap en rasp van 1½ citroen | 60 gram bloem | 20 gram maïzena | 4 kweeperen | 0,25 liter maple syrup | 50 gram boter om kweeperen in gaar te stoven

Je moet er even de tijd voor hebben, maar dat is het lot van werken met kweeperen. Prachtige gele vruchten, door sommigen gouden appels genoemd. Hij ruikt verrukkelijk en is kei, keihard. Dus niet uit de hand te eten, maar lekker in allerlei recepten: taart, membrillo of gelei. Hier het recept voor de taart. Smelt de boter en klop het met een mixer samen met de roomkaas en de melk tot een gladde massa. Splits de eieren (bewaar het eigeel) en klop de eiwitten half stijf met een snufje zout. Doe er al kloppend de suiker bij en klop de massa stijf. Verwarm de oven voor op 165 °C. Vet een springvorm (22 cm) in en bekleed de onderkant met bakpapier. Bekleed de buitenkant met aluminiumfolie zodat de vorm waterdicht wordt. Vul een hoog bakblik waar de springvorm in past voor de helft met kokend water en controleer of de bak niet overstroomt als de vorm erin wordt gezet. Het water moet maximaal tot halverwege de bakvorm komen. Klop het eigeel samen met het sap en rasp van 1 citroen, het roomkaasmengsel, de bloem en de maïzena. Schep er eerste 1/3 van het eiwitmengsel door en daarna de rest. Doe dit in de springvorm en zet het in de waterbak in de oven. Bak de taart in 70 minuten gaar.

Neem de taart uit de oven en uit de waterbak en laat hem in de vorm ± 30 minuten afkoelen. Laat de taart daarna nog 1 uur in de koelkast helemaal afkoelen en opstijven.

Ondertussen: was de kweeperen, wrijf het pluis eraf. Snijd ze ongeschild in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in partjes en doe ze in een pan met de maple syrup, de sap en rasp van een halve citroen en 50 gram boter. Laat op een zacht vuur in 20 minuten gaar stoven.
Neem de partjes kweepeer uit de pan, laat ze afkoelen en drapeer ze daarna over de taart. Laat het vocht nog even koken tot het gaat karamelliseren en verdeel het dan over de taart.

Categorie Herfst, Recepten I Trefwoorden , , .

Reacties zijn gesloten.