jam confiture gelei

Jam of confiture? Jam bevat minimaal 30 gram fruit en 60 gram suiker per 100 gram jam. Extra jam bevat tenminste 45 gram hele vruchten per 100 gram jam. Jam van goeie grond bevat ten minste 70 gram fruit per 100 gram jam en 30 gram suiker. Doorgaans is het fruit in onze jam nog heel, alleen de pruimen snijden we doormidden.

Meestal maak ik enkelvoudige confiture met 1 soort fruit. Fruit dat we gebruiken zijn bramen, frambozen (die ontzettend goed combineren met rode bessen: het befaamde Engeltje), kruisbessen (rood en geel), pruimen (Opal, Wijnpruimen, Reine Claude en Reine Victoria) en rode aalbessen. Al deze confitures is verrukkelijk, al zeg ik het zelf. Ik voeg ook wel eens iets toe aan het fruit, waardoor de jam een pittig karakter krijgt. Gember en pruimen bijvoorbeeld combineert goed! Ik hou me overigens aanbevolen voor tips. Ook groenten kunnen in jam verwerkt worden, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Denk bijvoorbeeld aan pompoen en rabarber.

Gelei: De kweepeer leent zich uitstekend voor het maken van gelei (zie recept). En bessensap is van zichzelf nogal zuur, en daarom hebben we besloten om er gelei van te maken. Heerlijk op brood, of in de yoghurt!

Reacties zijn gesloten.