groenten

Ik zaai een gevarieerd pakket groente en kan vanaf april tot maart volgend jaar groenten van het land halen. De meeste oogst heb ik natuurlijk in de zomer en de herfst. Maar enkele groenten kunnen buiten overwinteren: pastinaak, spruiten, boerenkool, schorseneer, prei. Andere najaarsgroenten bewaar ik in de kelder: kolen, pompoen, ui, knoflook, winterwortelen, bieten en knolselder. Deze groenten zijn bewaarbaar tot februari/maart van het volgend jaar, mits ze op de juiste wijze zijn opgeslagen. Winterwortel, biet en knolselder bewaar ik in bakken met zand. Aardappelen bewaar ik buiten, in een kuil. Het bewaren doet niets af aan de smaak, die is en blijft top!

Ik begin met zaaien in maart en ga door tot begin augustus. Afhankelijk van het weer zaai ik in februari of maart onder glas en circa 6 weken later kan ik dan pluksla, radijsjes, rucola, spinazie en raapstelen oogsten. Enkele weken later volgen andere slasoorten. Deze groenten kunnen tot in de zomer gezaaid worden, zodat er tot einde van de zomer sla van het land gehaald kan worden.

Peultjes, doperwten en tuinbonen zaai ik ook in maart, maar het duurt langer voordat ik die kan oogsten (juni/juli). Sluitkolen zoals witte kool en rode kool kiemen redelijk snel, maar het duurt een maand of 5-6 tot de oogst. Knolselder: zaaien in maart, eerste oogst in oktober/november! Winterwortelen hebben ook zoveel tijd nodig, die beginnen traag en groeien daarna ook nog eens langzaam. Ik zaai ze in april en oogst ze zo laat mogelijk, voor de eerste nachtvorst. Aardappelrassen variëren van vroege (start oogst 2de helft juni) tot late (oogst eind september tot in oktober). Ik kies eigenlijk altijd voor een vroege aardappel die geoogst kan worden voordat phytophtora zich manifesteert.

Het leuke is dat ik gedurende een lange periode allerlei verse groente uit de tuin kan halen. Als er nog plaats is in de tuin, zaai ik sommige snelgroeiende groente om de 5-6 weken.

Reacties zijn gesloten.