Gegrilde portobello met koolrabirisotto

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 portebello champignons | 1 sjalot gesnipperd | 3 eetlepels olijfolie | 150 g risottorijst | 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden | 1 koolrabi, in blokjes | 500 ml kruidenbouillon (van tablet) | 25 g pijnboompitten | 1 eetlepel olijfolie extra vierge met truffelaroma | 50 g pittige kaas, in flinters | ½ zakje veldsla | 1 eetlepel verse bieslook, in grove stukjes

Afgelopen zaterdag vraagt de ene klant vraagt hoe koolrabi smaakt en weet de ander die dat hoort van een lekker recept en belooft de volgende keer een aantal kopietjes mee te brengen. ’s Middags komt ze alweer langs om de kopietjes te brengen en ik plaats nu het recept graag op mijn website. Ik ben helaas net door mijn vroege koolrabi’s heen, maar wellicht heb ik er in het najaar weer een paar staan. Dit weekend gezaaid, het zou moeten kunnen.
Het recept komt uit de AllerHande 10, 2005. De handgeschreven aantekening bij het recept wil ik u ook niet onthouden: “Voortreffelijk, gemaakt zonder truffelolie en met kastagnechampignons, in plakjes gesneden.”

Steeltjes van portobello’s fijnsnijden en in pan met dikke bodem met sjalotsnipper zachtjes bakken in 1 eetlepel olie. Rijst erdoor scheppen en bakken tot korrels rondom glanzen. Kruiden, koolrabiblokjes van goeie grond en helft van bouillon toevoegen. Roeren tot vocht is opgenomen. Zo telkens een scheut bouillon toevoegen en laten opnemen, tot de risotto na 20-25 minuten smeuïg is. In droge koekenpan pijnboompitten goudbruin roosteren en op een bord laten afkoelen. Portobello’s bestrijken met 2 eetlepels olie en in hete koekenpan in 10 minuten bruin en gaar roosteren, regelmatig keren. Truffelolie met helft van kaas en pijnboompitten door risotto roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Veldsla over twee borden verdelen. Portobello’s erop leggen, bestrooien met wat zout en peper en bergje risotto erop scheppen. Bieslook met rest van kaas en pijnboompitten mengen en over gerecht strooien.

Categorie Recepten, Zomer I Trefwoorden , , , .

Reacties zijn gesloten.