Gebakken schorseneren

Half oktober, tijd voor herfstkost. En dan denk ik ondermeer aan schorseneer en pastinaak. Een vroegere benaming voor schorseneer is keukenmeidenverdriet. Nou zijn er in Nederland niet zo heel veel keukenmeiden meer, maar toch, ik kan me het verdriet wel voorstellen. Bij het schillen van schorseneren komt een plakkerige sapstroom op gang en die laat zich moeilijk van je handen verwijderen. Wij doen daarom altijd plastic wegwerp handschoenen aan, maar je zou de schorseneer ook eerst kunnen koken en dan schillen. Ik heb daar geen ervaring mee. Ik vind het een lekkere groenten, die moeilijk verkrijgbaar is. Gelukkig is daar van goeie grond en daar kun je rond deze tijd terecht voor schorseneren…

Hoofdgerecht voor 4 personen: 700 gr schorseneren | 1 citroen | 2-3 eetlepels olijfolie | zout, peper, peterselie

Schil de schorseneren (het best met een aardappelschilmesje), snijd ze in stukken van circa 5 centimeter en doe deze stukken direct in een kom water met melk (of citroensap) om verkleuring tegen te gaan. Verhit de olie in een koekenpan, laat ondertussen de schorseneer uitlekken en bak ze daarna tot ze zacht en goudbruin zijn. Strooi er zout, peper en peterselie over. Te combineren met vlees, vis, of vegetarisch eiwitgerecht.

Categorie Herfst, Recepten, Winter I Trefwoorden , .

Reacties zijn gesloten.