Dulce de membrillo: spaanse kweeperengelei

Een recept voor zoetigheid, van Janneke Vreugdenhil

Dulce de membrillo wordt gegeten bij kaas.

2 kilo kweepeer | 500-1000 gram kristalsuiker (zie hieronder)

Was de kweeperen en wrijf het donslaagje af, snijd ze ongeschild in flinke brokken. Doe die in een pan met dikke bodem en voeg een laagje van 5 centimeter water toe. Breng het aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de kweeperen in 30 tot 45 minuten zacht.

Giet het kookvocht af. Eventueel kun je het vocht opvangen en er met geleisuiker kweeperen gelei van maken. Wrijf de gekookte kweeperen door een roerzeef – gebruik een schijf met kleine gaatjes. Weeg de opgevangen kweeperenmoes en doe die terug in de pan. Voeg de helft van het gewicht van de moes aan suiker toe. Breng het geheel aan de kook op een redelijk hoog vuur. Pas op: de moes gaat flink borrelen, dus pas op voor hete spetters! Roer steeds even met een houten lepel en laat het koken tot het meeste water verdampt is. Maar dan ben je nog niet klaar! Zet de pan op een vlamverdeler boven een laag vuur. Kook onder regelmatig roeren de moes in totdat een elastische, dikke, oranjerode massa ontstaat. Als de massa niet of nauwelijks meer terugvloeit ben je klaar.

Stort de membrillo in een laag plat schaaltje dat bekleed is met een stuk vetvrij papier. Wanneer het volledig is afgekoeld kun je er mooie plakjes of blokjes van snijden. Hij is zeker een jaar houdbaar, ook buiten de koelkast. Althans, als je hem al niet eerder opgepeuzeld hebt. Met kaas, zoals onze Spaanse vrienden dat doen en ik denk dat een wijntje, witte of rode port er ook uitstekend bij past.

Categorie Herfst, Recepten I Trefwoorden , .

Reacties zijn gesloten.